Boczek Teryiaki z kaszą kuskus ze szpinakiem i zieloną fasolką

Boczek Teryiaki z kaszą kuskus ze szpinakiem i zieloną fasolką

  • ½ kg boczku parzonego
  • 1 saszetka Sosu Teriyaki Blue Dragon
  • Słodki Sos Chilli Blue Dragon
  • 1 torebka kaszy kuskus
  • imbir
  • 3 ząbki czosnku
  • oleju
  • ½ kg zielonej fasolki
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku liściastego
  • ½ cebuli
  • śmietana 18%
  • sól do smaku
  1. Aby stworzyć marynatę należy wymieszać Saszetkę Sosu Teriyaki Blue Dragon z posiekanym ząbkiem czosnku i startym na tarce imbirem około ½ - 1 cm. Boczek zamarynować i odstawić na noc do lodówki.
  2. Na patelni podsmażyć 2 ząbki czosnku i pół cebuli posiekanej w drobna kostkę. Dodać rozmrożony szpinak. Smażyć przez około 10 minut. Doprawić solą i łyżką śmietany 18%. Kaszę kuskus wsypać do miski, zalać wrzącą, osoloną wodą około 1 cm nad powierzchnię kaszy i odstawić na 5 minut. Odcedzić resztkę wody i dodać gotowy szpinak. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, doprawić Słodkim Sosem Chili Blue Dragon.
  3. Boczek wyjąć z lodówki, włożyć do rękawa do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180°C i piec w nim boczek około 1 godziny.

Podawać ułożone obok siebie na talerzu.