Chłodnik z plasterkami wieprzowiny
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 słoik Sosu Chow Mein Blue Dragon
- 1 pęczek botwiny z młodymi buraczkami
- 3 ogórki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego
- 400 g kefiru
- sól
- pieprz
- Z botwiny i buraczków przygotować szybki wywar i ostudzić. Do wywaru dodać posiekane ogórki (bez gniazd nasiennych), rzodkiewkę, czosnek, zioła. Dodać kefir i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Całość wstawić do lodówki.
- Polędwiczkę wieprzową oczyścić, przyprawić solą i pieprzem. Pokroić w plastry. Na małej ilości oleju obsmażyć z każdej strony i podlać Sosem Chow Mein Blue Dragon. Poddusić kilka minut.
Chłodnik podawać z polędwiczkami i opcjonalnie z gotowanymi młodymi ziemniakami.