Czosnkowe krewetki na patyczkach
- 1 kg dużych krewetek tygrysich, surowych i obranych
- 2 ząbki czosnku
- 20 g imbiru
- sok z ½ limonki
- sól i pieprz do smaku
- 1 słoik Sosu Czosnkowego Blue Dragon
- olej sezamowy (opcjonalnie)
- 1 pęczek świeżej kolendry (opcjonalnie)
- 300 g ryżu
- dymka do dekoracji
- Czosnek oraz imbir obrać i bardzo drobno posiekać, po czym włożyć do miski. Dodać krewetki, sok z limonki oraz 3 łyżki Sosu Czosnkowego Blue Dragon. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do marynaty można dodać kilka kropli oleju sezamowego i posiekaną kolendrę. Całość wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Krewetki nabić na patyczki do szaszłyków i grillować na mocno rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej przez 2 minuty z każdej strony. Sos Czosnkowy Blue Dragon wymieszać z odrobiną wody i podgrzewać przez 5 minut. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze, dodać krewetki i polać sosem czosnkowym. Danie posypać posiekaną dymką.