Czosnkowo-imbirowe żeberka

Czosnkowo-imbirowe żeberka

  • 1 Fix Czosnkowo-imbirowy Blue Dragon
  • ½ szklanki wody
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 50 ml octu winnego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kieliszek whisky lub wódki
     
  1. Żeberka oczyścić, połączyć z połową opakowania Fixu Czosnkowo-imbirowego Blue Dragon, a następnie wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc).
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej żeberka. Do brytfanny wlać kieliszek whisky lub wódki, ocet winny i ½ szklanki wody. Na dnie ułożyć żeberka (mięsem do góry). Naczynie przykryć pokrywką.
  3. Żeberka wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 2 i ½ godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem. W razie potrzeby do zawartości naczynia dolać wody.
  4. Gdy żeberka będą miękkie, wyjąć je z brytfanny, ułożyć na ruszcie i posmarować Fixem Czosnkowo-imbirowym Blue Dragon. Temperaturę pieczenia zwiększyć do 180°C. Piec do czasu, aż glazura zgęstnieje, uważając, aby się nie przypaliła. Wyjąć żeberka i jeszcze raz posmarować je cienką warstwą Fixu. Podawać z sałatkami lub pieczywem.