Duszona słodko-kwaśna wieprzowina z warzywami

Duszona słodko-kwaśna wieprzowina z warzywami

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 100 g brokułów
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • ½ małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
  • 1 słoik Sosu Słodko-kwaśnego Blue Dragon
  • 20 g imbiru (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 g ryżu
  1. Z Sosu Sojowego Blue Dragon, soli i pieprzu przygotować marynatę. Wymieszać z pokrojoną w paski polędwiczką wieprzową. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Brokuł podzielić na małe różyczki. Czosnek, cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, po czym podsmażyć na nim: czosnek, imbir, cebulę oraz polędwiczkę. Następnie dodać brokuł, kukurydzę oraz ugotowany w osolonej wodzie ryż. Całość wymieszać i smażyć przez chwilę. Sos Słodko-kwaśny Blue Dragon podgrzać. Mieszankę warzyw, ryżu oraz mięsa wyłożyć na talerze i polać sosem. Przed podaniem potrawę udekorować kolendrą.