Grillowana karkówka wieprzowa ze słodką marynatą
- 500 g karkówki
- 1 słoik Sosu Chow Mein Blue Dragon
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oleju
- Przygotować marynatę: do miski wsypać paprykę, gorczycę, sól, pieprz, ziele angielskie (rozgniecione ziarna) oraz wlej Sos Chow Mein Blue Dragon. Dodać roztarty czosnek oraz olej, a następnie wszystko wymieszać. Na koniec doprawić całość octem i musztardą. Kwas spowoduje, że mięso będzie bardziej kruche.
- Karkówkę podzielić na 4 kotlety, a następnie rozbić je lekko tłuczkiem. Przygotowaną marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie smażyć kotlety na mocno rozgrzanym grillu lub na patelni przez około 5 minut z każdej strony.