Kaczka w pięciu smakach

Kaczka w pięciu smakach

  • 4 udka kaczki
  • 50 g imbiru
  • 2 ziarna anyżu (opcjonalnie)
  • 1 słoik Sosu 5 Smaków Blue Dragon
  • 200 g ryżu
  • 100 g brokułu
  • 50 g zielonego groszku lub zielonej fasolki szparagowej
  • 100 g marchewki
  • olej do smażenia
  • sezam do dekoracji
  1. Udka kaczki ugotować w wodzie z dodatkiem imbiru i anyżu. Następnie osączyć, osuszyć, posmarować Sosem 5 Smaków Blue Dragon i piec skórą do góry przez 15 minut w temperaturze 200°C (aż skórka stanie się chrupiąca).
  2. Ryż ugotować i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z pokrojonymi warzywami. Na talerze wyłożyć mięso i ryż z warzywami. Całość polać gorącym Sosem
    5 Smaków Blue Dragon i udekorować sezamem oraz szczypiorkiem.  Ryż można zastąpić makaronem spaghetti albo ryżowym Blue Dragon.