Kotleciki łososiowe w sosie słodko-kwaśnym
- 200 g łososia
- 200 g ziemniaków
- ½ pęczka kolendry
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (około 1 cm)
- 1 słoik Sosu Słodko-kwaśnego Blue Dragon
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko
Sałatka
- 1 opakowanie mieszanki sałat z młodym szpinakiem
- ½ pęczka kolendry
- ½ cytryny
- ½ pęczka mięty
- ½ bakłażana
- ½ cukinii
- ½ papryki
- Ziemniaki ugotować i utłuc, uzyskując gładkie purée. Czosnek oraz imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kolendrę posiekać (część zieleniny odłożyć do dekoracji).
- Łososia oczyścić, oprószyć solą oraz pieprzem, usmażyć na oleju, rozdrobnić, po czym wymieszać z ziemniakami, czosnkiem, imbirem i kolendrą. Z powstałej masy uformować kotleciki, obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i usmażyć na oleju złoty kolor.
- Warzywa (oprócz sałaty) oczyścić, pokroić na małe kawałki i usmażyć na patelni lub zrumienić na grillu. Połączyć z mieszanką sałat i posiekaną kolendrą. Sałatkę skropić sokiem z cytryny. Kotlety rybne podawać z sałatką i Sosem Słodko-kwaśnym Blue Dragon.