Kurczak na ryżu z jajkiem
- 500 g pałek kurczaka
- 150 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
- 50 ml białego winnego octu
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 10 g imbiru (opcjonalnie)
- 40 ml oleju
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 słoik Sosu Czosnkowego Blue Dragon
- 200 g ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. 4 ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z imbirem, 100 ml Sosu Sojowego Blue Dragon, octem, solą oraz pieprzem. Marynatę połączyć z mięsem i wstawić na całą noc do lodówki.
- Pałki kurczaka dusić pod przykryciem około 30 minut. Dodać Sos Czosnkowy Blue Dragon. Następnie całość przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec przez 30 minut.
- Jajko rozkłócić w misce, wylać na patelnię i usmażyć, nie mieszając. Następnie przełożyć na deskę do krojenia i pociąć w paseczki. Pozostały czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na patelni. Stopniowo dodawać ryż oraz resztę Sosu Sojowego Blue Dragon. Na koniec dołożyć usmażone jajko i wymieszać. Ryż serwować jako dodatek do pałek kurczaka. Przed podaniem potrawę udekorować posiekanym szczypiorkiem.