Kurczak pięć smaków w chrupiącej panierce
- 500 g podudzi kurczaka bez kości i skóry
- 10 g imbiru
- 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)
- 50 g mąki pszennej
- 100 g bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 1 słoik Sosu 5 Smaków Blue Dragon
- kolorowe papryczki chili i kolendra do dekoracji
- Kurczaka umyć i pokroić w paski. 2 łyżki Sosu 5 Smaków Blue Dragon połączyć z solą i pieprzem. Do marynaty dołożyć mięso. Mąkę mieszać z wodą, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Kawałki mięsa zanurzyć w cieście, a następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu, aż zrobi się rumiany.
- Imbir oraz papryczkę chili posiekać i podsmażyć na osobnej patelni. Dodać resztę Sosu 5 Smaków Blue Dragon, odrobinę wody i gotować około 5 minut. Podawać jako dodatek do kurczaka. Danie udekorować kolendrą i kolorowymi papryczkami chili. Smak potrawy świetnie uzupełni makaron lub ryż.