Łosoś Nigiri

Łosoś nigiri

  • 2 szklanki Ryżu do Sushi Blue Dragon
  • 2 i ¼ szklanki zimnej wody
  • od ½ kg do 1 kg świeżego fileta łososia ze skórą
  • Pasta Wasabi Blue Dragon
  • Marynowany Imbir Blue Dragon
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 4 łyżki Octu Ryżowego Blue Dragon
  • 2 łyżeczki soli
  • Sos Sojowy Blue Dragon
  1. Filet z łososia opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na desce – będzie on podstawą do naszego nigiri sushi. Chwycić wąską część od strony ogona i odciąć mięso od skóry. Rybę kroić na ½, wzdłuż wyraźnie widocznej linii mięśnia, podzielić filet na część brzuszną i grzbietową – otrzymamy grubszy kawałek, zwany czasem “polędwicą” i węższy, od strony brzusznej, który można wykorzystać przy przygotowywaniu maków. Należy odkroić też reszki tłuszczyku – są szare, nie różowe jak mięso łososia. Przesunąć opuszkami palców i sprawdzić, czy w rybie nie pozostały ości. Zawinąć rybę w folię spożywczą i włożyć do lodówki na czas gotowania i studzenia ryżu. 
  2. Teraz należy ugotować ryż, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie gdy ryż stygnie, pokroić schłodzoną rybę na prostokąty. Nie powinny by zbyt grube, maksymalnie 1 cm. Następnie wilgotnymi rękami należy uformować ryż, aby ułatwić sobie pracę możemy użyć łyżki, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że porcje są równe. Formować podłużne porcje ryżu; nie mogą one być duże ani całkiem kuliste, ponieważ ryba musi je całkowicie przykryć. Dłonie trzeba często moczyć w miseczce z zimną wodą, zapobiega to przyklejaniu się ryżu. Plasterek łososia posmarować palcem pastą wasabi i posmarowaną stroną ułożyć na uformowanym ryżu. Podawać z pasta wasabi i marynowanym imbirem!