Maki sushi z pieczonym łososiem

Maki sushi z pieczonym łososiem

  • 2 szklanki Ryżu do Sushi Blue Dragon
  • 4 listki Suszonych Alg Morskich Blue Dragon
  • 125 g filetu z łososia bez skóry
  • kilka ziarenek pieprzu białego i cytrynowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 4 łyżeczki sezamu białego
  • 1 miękka gruszka
  • ¼ czerwonej papryki
  • kilka łodyżek szczypiorku do dekoracji
  • Pasta Wasabi Blue Dragon
  • Imbir Marynowany Blue Dragon
  • Sos Sojowy Japoński Blue Dragon
  1. Pieprz biały lub cytrynowy wrzucić do moździerza, utłuc, po czym posypać nim oczyszczony filet z łososia. Na patelni rozgrzać olej. Rybę smażyć przez 4 minuty z każdej strony. Następnie ostudzić, skropić lekko sokiem z limonki i pociąć poprzecznie w plasterki. Gruszkę obrać i pokroić w plastry. Paprykę umyć i pociąć w słupki.
  2. Arkusz prasowanych alg morskich położyć na macie do sushi błyszczącą stroną do dołu i dłuższym bokiem do siebie. Dłonie zwilżyć zimną wodą, nabrać garść ryżu i rozłożyć go równomiernie na arkuszu alg, zostawiając centymetrowy margines przy drugim boku. Na ryżu od swojej strony położyć plastry gruszki, kawałki ryby, szczypiorek i paprykę.
  3. Nadzienie posypać lekko uprażonym na suchej patelni sezamem. Zrolować, zaczynając od boku z nadzieniem. Wolny kawałek nori posmarować pastą wasabi lub wodą. Dokładnie przyciskać matę, aby wszędzie równomiernie skleiły się wszystkie składniki. Przełożyć na deskę (łączeniem do dołu). Po paru minutach pokroić na 8 lub 12 części (według uznania) za pomocą zwilżonego, bardzo ostrego noża. Podawać z pastą wasabi, marynowanym imbirem i japońskim sosem sojowym.