Mielona wołowina z chili po chińsku
- 400 g żeberek lub polędwicy wołowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka Oleju Sezamowego Blue Dragon
Marynata do mięsa:
- 1½ łyżki Jasnego Sosu Sojowego Blue Dragon
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka Oleju Sezamowego Blue Dragon
- czarny pieprz mielony
- 1 łyżeczka Octu Ryżowego Blue Dragon
- Mięso włożyć na około 40 minut do zamrażarki. Następnie drobno posiekać (zamrożone mięso łatwiej kroić na małe kawałki). Przygotować marynatę i marynować w niej mięso około ½ godziny. Po upływie tego czasu zmielić mięso.
- Na woku rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekany czosnek i chili. Dodać mięso mielone oraz odrobinę oleju sezamowego. Doprawić solą i smażyć przez około 5 minut. Można podać z fantazyjnymi cienkimi frytkami, ryżem lub Makaronem Blue Dragon.