Orzechowy kurczak na chłodne dni
- 500 g pałek kurczaka
- 100 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
- 50 ml białego winnego octu
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 10 g imbiru (opcjonalnie)
- 40 ml oleju
- 1 słoik Sosu Orzechowego Blue Dragon
- szczypiorek do dekoracji
- Cebule, imbir oraz czosnek obrać, drobno posiekać i połączyć z Sosem Sojowym Blue Dragon, octem, solą i pieprzem. Do marynaty włożyć mięso i wstawić na noc do lodówki.
- Do składników dodać Sos Orzechowy Blue Dragon. Całość dusić około 30 minut, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec przez 30 minut. Przed podaniem potrawę posypać posiekanym szczypiorkiem. Smak dania świetnie uzupełni ryż.