Orzechowy makaron z chrupiącymi warzywami

  • 300 g makaronu ryżowego bądź pszennego
  • 200 g piersi kurczaka
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g brokułu
  • 1 mała marchewka
  • 1 słoik Sosu Orzechowego Blue Dragon
  • 20 ml oleju
  • 40 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
  • garść orzeszków
  1. Warzywa oczyścić. Brokuł podzielić na małe różyczki i zblanszować. Marchewkę pociąć w słupki. Papryczkę chili drobno posiekać. Makaron przyrządzić według przepisu podanego na opakowaniu. Piersi kurczaka umyć i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę oraz czosnek obrać i podsmażyć na oleju w woku lub na zwykłej patelni. Dołożyć kurczaka. Po chwili dodać pozostałe warzywa i smażyć przez kilka minut. Następnie połączyć z Sosem Sojowym Blue Dragon oraz Sosem Orzechowym Blue Dragon. Wymieszać z makaronem i jeszcze przez chwilę podgrzewać.

Zamiast makaronu ryżowego można użyć pszennego bądź pełnoziarnistego. Makaron będzie bardziej sprężysty po ugotowaniu, jeśli zahartuje się go w zimnej wodzie z lodem. Kurczaka można zastąpić wieprzowiną lub owocami morza.