Pierożki Jiaozi

Pierożki Jiaozi

Ciasto: 

  • 3 szklanki mąki 
  • 1-1 ¼ szklanki zimnej wody 
  • ¼ łyżeczki soli 

Farsz:

  • 300 g mielonej wieprzowiny 
  • 1 łyżka Sosu Sojowego Blue Dragon
  • 1 łyżka wytrawnego sherry 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soli 
  •  ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 dymka
  •  ¼ średniej kapusty pekińskiej
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru 
  • 1 ząbek czosnku
  1. Aby przygotować ciasto należy wsypać do miski przesianą mąkę z solą następnie powoli dodać zimną wodę, cały czas mieszając składniki. Dodać tyle wody, by uzyskać gładkie ciasto. Zagnieść ciasto w kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut, by "odpoczęło".
  2. Do mięsa dodać Sos Sojowy Blue Dragon, sól, sherry i pieprz, wymieszać. Dodać pozostałe składniki (dymkę oraz kapustę pekińską drobno posiekać, świeży imbir zetrzeć na małych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę) i wymieszać farsz. Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek.
  3. Powykrawać z ciasta krążki o średnicy 8 cm (powinno ich wyjść około 50). Na środku każdego placuszka ułożyć po 1 czubatej łyżeczce nadzienia. Zwilżyć brzegi placuszka i skleić je ze sobą, by powstał pierożek. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić porcję pierożków, przemieszać, by się nie sklejały. Doprowadzić wodę do wrzenia, gotować, aż pierożki wypłyną na powierzchnię (około 5-6 minut). Pierożki można również ugotować na parze. Podawać z sosami - ugotowane lub dodatkowo podsmażone na oleju.