Przejdź do treści
Blue Dragon
Sosy na co dzień
Przepisy
Blue Dragon
Orientalne produkty
Orientalne przepisy
Kontakt
Pierożki won-ton
Ciasto:
2½ szklanki mąki
½ szklanki wrzątku
¼ szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
Farsz:
250 g mielonej wołowiny
1 łyżka wody
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
½ łyżeczki soli
½ łyżki wina ryżowego
½ łyżeczki Oleju Sezamowego Blue Dragon
3 łyżki Sosu Sojowego Blue Dragon
1 łyżka Sosu Ostrygowego Blue Dragon
½ łyżki cukru
2 szklanki mąki wsypać do miski (pozostałą mąkę użyć do posypywania rąk gdy zrobią się klejące). Dodać wrzątek i wymieszać. Następnie dodać zimną wodę i olej oraz wyrabiać rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Rozwałkować ciasto na cienki placek i ciąć w kwadraty o boku 5 cm. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszać. Nałożyć trochę farszu na środku ciasta i złożyć pierożki.
Frytować won-tony w średnio gorącym oleju na złoto (olej nie może być za gorący, bo mięso w środku będzie jeszcze surowe podczas, gdy ciasto przypali się). Serwować z różnymi sosami np. Sos Sojowy Blue Dragon, Słodki Sos chili Blue Dragon albo gotować je we wrzątku i podawać z zupą won-ton.