Pierożki won-ton

Pierożki won-ton

Ciasto:

  • 2½ szklanki mąki
  • ½ szklanki wrzątku
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżki wina ryżowego
  • ½ łyżeczki Oleju Sezamowego Blue Dragon
  • 3 łyżki Sosu Sojowego Blue Dragon
  • 1 łyżka Sosu Ostrygowego Blue Dragon
  • ½ łyżki cukru
  1. 2 szklanki mąki wsypać do miski (pozostałą mąkę użyć do posypywania rąk gdy zrobią się klejące). Dodać wrzątek i wymieszać. Następnie dodać zimną wodę i olej oraz wyrabiać rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Rozwałkować ciasto na cienki placek i ciąć w kwadraty o boku 5 cm. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszać. Nałożyć trochę farszu na środku ciasta i złożyć pierożki.
  2. Frytować won-tony w średnio gorącym oleju na złoto (olej nie może być za gorący, bo mięso w środku będzie jeszcze surowe podczas, gdy ciasto przypali się). Serwować z różnymi sosami np. Sos Sojowy Blue Dragon, Słodki Sos chili Blue Dragon albo gotować je we wrzątku i podawać z zupą won-ton.