Pikantne polędwiczki z ryżem i sosem czosnkowym
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 100 g brokułów
- 100 g cukinii
- 50 g kiełków fasoli mung
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 300 g ryżu
- 50 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
- 1 słoik Sosu Czosnkowego Blue Dragon
- kawałek imbiru (około 1 cm)
- ½ małej ostrej papryczki chili
- natka pietruszki lub kolendra do dekoracji
- olej do smażenia
- Sos Sojowy Blue Dragon wymieszać z pieprzem. Połączyć z pokrojoną w paski polędwiczką wieprzową. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Brokuły oraz cukinię umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pociąć w piórka.
- Na patelni rozgrzać olej, po czym usmażyć na nim wieprzowinę, drobno posiekany czosnek, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i cebulę. Następnie dodać warzywa oraz ugotowany ryż. Smażyć przez chwilę. Dolać Sos Czosnkowy Blue Dragon. Całość wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Gotowe danie udekorować natką pietruszki lub kolendrą.