Pikantny makaron japoński
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
- 3 ząbki czosnku
- 5 cebul dymek
- 400 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1 saszetka Sosu Blue Dragon Szeczuańskiego
- 40 ml Octu Ryżowego Blue Dragon
- 1 czerwone chili
- 1 łyżeczka płatków suszonego czerwonego chili
- 2 łyżeczki pieprzu
- 320 g Makaronu Jajecznego Blue Dragon
- 5 cm kawałek ogórka
- 1 mały pęczek kolendry
- Rozgrzać patelnię na dużym ogniu, aż będzie bardzo gorąca. Dodać olej, posiekaną cebulę dymkę, drobno posiekany imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość wymieszać. Smażyć przez 30 sekund. Dodać mięso mielone i nadal smażyć 4-5 minut, stale mieszać, aby mięso się nie posklejało. Dodać Seczuański Sos Blue Dragon w saszetce, ocet ryżowy, wymieszać i smażyć nadal, często mieszając, aż masa będzie gęsta i lepka. Dodać świeże chili pokrojone w kostkę i chili suszone oraz pieprz i podgrzać.
- Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron włożyć do dużej miski, nałożyć mięso mielone. Udekorować drobno pokrojonym ogórkiem i kolendrą, dodatkowo można posypać mieloną papryką chili. Podawać gorące.