Polędwiczki wieprzowe w korzennym sosie
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- 500 g śliwek węgierek
- 1 cebula
- kilka suszonych śliwek
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 Słoik Sosu Chow Mein Blue Dragon
- masło
- sól
- pieprz
- Polędwiczki wieprzowe oczyścić i przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć je z każdej strony na niewielkiej ilości masła. Obsmażone polędwiczki podpiec chwilę w piekarniku w temperaturze 180°C. Na tej samej patelni, zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki surowe i posiekane śliwki suszone. Smażyć na małym ogniu, aż śliwki się rozgotują.
- Dodać Sos Chow Mein Blue Dragon i dusić na bardzo małym ogniu jeszcze około 10 minut . Na koniec wsypać przyprawę do piernika. Polędwiczki podawać polane sosem z puree ziemniaczanym lub pęczakiem.