Pulpeciki z łososiem w sosie słodko-kwaśnym

Pulpeciki z łososiem w sosie słodko-kwaśnym

  • 200 g łososia
  • 200 g ziemniaków
  • ½ pęczka kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (około 1 cm)
  • 1 słoik Sosu Słodko-kwaśnego Blue Dragon
  • 100 g bułki tartej
  • 200 g ryżu
  • 1 jajko
  • ½ papryki
  • ½ małej cukinii
  • ½ czerwonej cebuli
  • olej do smażenia
  1. Ziemniaki ugotować i utłuc, uzyskując gładkie purée. Czosnek oraz imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kolendrę posiekać (część zieleniny odłożyć do dekoracji).
  2. Łososia oczyścić, oprószyć solą oraz pieprzem, usmażyć na oleju, rozdrobnić, po czym wymieszać z ziemniakami, czosnkiem, imbirem i kolendrą. Z powstałej masy uformować pulpety, obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i usmażyć na oleju złoty kolor.
  3. Pozostałe warzywa oczyścić, pokroić w małą kostkę, podsmażyć na oleju i połączyć z Sosem Słodko-kwaśnym Blue Dragon. Na talerze wyłożyć ryż i pulpety rybne a następnie polać je sosem warzywnym. Przed podaniem potrawę udekorować kolendrą.