Ryż w 5 smakach z kurczakiem i kolorowymi warzywami
- 300 g piersi kurczaka
- 200 g ugotowanego ryżu
- 100 g marchewki
- 100 g groszku cukrowego (może być mrożony)
- 30 g pora
- ½ małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
- 1 słoik Sosu 5 Smaków Blue Dragon
- 20 g chili i imbiru (opcjonalnie)
- 20 g grzybów mun (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- dymka do dekoracji
- Przygotować marynatę z soli, pieprzu, Sosu Sojowego Blue Dragon i włożyć do niej pokrojone w paski piersi kurczaka. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki
(a najlepiej na całą noc). Marchewkę oraz groszek cukrowy oczyścić i pokroić na kawałki.
- Cebulę, imbir oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim mięso, czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać warzywa. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Sos 5 Smaków Blue Dragon podgrzać. Na talerze wyłożyć ryż i warzywa z mięsem, po czym polać je sosem. Przed podaniem potrawę udekorować posiekaną dymką.