Ryżowy makaron 5 smaków po wegetariańsku
- 200 g makaronu ryżowego
- 100 g kapusty pak cho
- 100 g groszku cukrowego
- 50 g kiełków fasoli mung
- 30 g młodej kukurydzy (może być z puszki)
- ½ małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 słodki ziemniak
- 1 słoik Sosu 5 Smaków Blue Dragon
- 20 g papryczki chili i imbiru
- olej do smażenia
- sezam, kolendra i szczypiorek do dekoracji
- Słodki ziemniak obrać i wraz z kapustą pokroić na kawałki. Cebulę oczyścić i pociąć w piórka. Czosnek oraz imbir obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, po czym usmażyć na nim czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać wszystkie warzywa i smażyć do czasu, aż ziemniak będzie półmiękki.
- Makaron przyrządzić zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, a następnie wyłożyć na talerze. Dodać mieszankę warzywną. Całość polać podgrzanym Sosem 5 Smaków Blue Dragon. Przed podaniem potrawę udekorować sezamem, kolendrą oraz posiekaną papryczką chili.