Sajgonki

Sajgonki

 

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 3 pęczki cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 duża marchew
  • ½ pęczka kolendy
  • ½ małego ogórka
  • Słodki Sos Chilli Blue Dragon
  • 2 łyżeczki Sosu Rybnego Blue Dragon
  • 1 łyżeczka cukru (najlepiej brązowy)
  • 1 paczka Papieru Ryżowego Blue Dragon
  • 50 g suchego makaronu sojowego
  • Sos Sojowy Blue Dragon
  • olej do smażenia
  1. Przygotować farsz: makaron zalać gorącą wodą, odstawić na 5-10 minut. Gdy będzie miękki, osączyć na sitku, pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Obrany imbir zetrzeć na drobnej tarce. Korzeń pietruszki oskrobać, drobno posiekać. Dymki ze szczypiorem oraz łodygi selera drobniutko pokroić. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Kolendrę posiekać, ogórka wraz ze skórką pokroić w słupki.
  2. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Włożyć czosnek, imbir, pietruszkę i dymki; smażyć, przez 3 minuty, mieszać. Dodać wieprzowinę i seler, smażyć kolejne 3 minuty, aż mięso ładnie zbrązowieje. Dodać marchew, kolendrę, ogórek, Sos Rybny Blue Dragon oraz Słodki Sos Chili Blue Dragon, cukier i makaron. Dokładnie wymieszać i odstawić, aż farsz całkiem wystygnie. Krążki Papieru Ryżowego Blue Dragon zwilżyć przegotowaną letnią wodą za pomocą łyżeczki, pędzelka lub gąbki. Ciasto powinno być tylko lekko wilgotne!
  3. Na dolnej połowie każdego krążka ułożyć 1½ łyżki nadzienia. Zawinąć do środka 2 przeciwległe brzegi, całość zwinąć w ciasny rulon. Przygotowane sajgonki odłożyć na 15 minut. W głębokim garnku rozgrzać olej, ostrożnie wkładać po 3-4 sajgonki, smażyć na złoty kolor przez około 10 minut. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku; podawać natychmiast z Słodkim Sosem Chili Blue Dragon lub Sosem Sojowym.