Sajgonki w dwóch odsłonach: z wołowiną i kurczakiem

Sajgonki w dwóch odsłonach: z wołowiną i kurczakiem

  • 15 arkuszy Papieru Ryżowego Blue Dragon
  • 1 żółtko
  • Fix Słodko-kwaśny Blue Dragon i Sos Sojowy Blue Dragon jako dodatki do sajgonek
  • olej do smażenia
Wersja z wołowiną
  • 500 g wołowiny
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie Fix Teriyaki Blue Dragon
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • ½ pęczka dymki
  • sól i pieprz do smaku
Wersja z kurczakiem
  • 4 udka kurczaka
  • 1 opakowanie Fix Czosnkowo-imbirowy Blue Dragon
  • 1 mango
  • ½ pęczka bazylii lub kolendry
  • sól, pieprz
  1. Przygotować farsz do sajgonek w wersji z wołowiną: marchewki, por oraz dymki oczyścić, pokroić w cienkie paski, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Wołowinę pokroić w paski, połączyć z Fixem Teryiaki Blue Dragon i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie mięso zrumienić na oleju. Dołożyć warzywa, podsmażyć i przełożyć do miski.
  2. Przygotować farsz do sajgonek w wersji z kurczakiem: udka wymieszać z Fixem Czosnkowo-imbirowym Blue Dragon i marynować 30 minut. Następnie piec przez 1 godzinę w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki. Wymieszać z posiekanym w kostkę mango, solą, pieprzem i bazylią lub kolendrą.
  3. Papier Ryżowy Blue Dragon posmarować żółtkiem. Na środek każdego arkusza wyłożyć wybrany farsz, po czym zwinąć, tworząc sajgonki. Usmażyć na głębokim tłuszczu. Podawać na ciepło z Fixem Słodko-kwaśnym Blue Dragon i Sosem Sojowym Blue Dragon.