Sałatka ze stekiem, mango i sosem orzechowym
- 200 g wołowiny (np. antrykotu)
- ½ małej cukinii
- 50 g brokułów
- 50 g mango
- sok z ½ limonki
- ½ małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
- 100 g Sosu Orzechowego Blue Dragon
- 20 g imbiru (opcjonalnie)
- makaron ryżowy
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- sezam, czerwona papryczka chili i kolendra do dekoracji
- Z Sosu Sojowego Blue Dragon, soli i pieprzu przygotować marynatę. Połączyć z wołowiną i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Warzywa oraz mango oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę, czosnek oraz imbir obrać, drobno posiekać i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać brokuły, mango oraz sok z limonki. Wymieszać i podgrzać przez chwilę. Dołożyć Sos Orzechowy Blue Dragon. Makaron przygotować według przepisu podanego na opakowaniu.
- Całość wymieszać i podgrzać. Wołowinę oprószyć solą oraz pieprzem, usmażyć i pokroić w plastry. Serwować z makaronem i sosem z warzywami. Potrawę podawać udekorowaną kolendrą, posiekaną papryczką chili oraz sezamem.