Słodko-kwaśny kurczak w chrupiącej panierce z warzywami

Słodko-kwaśny kurczak w chrupiącej panierce z warzywami

 

  • 250 g piersi kurczaka
  • chili w proszku do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 200 ml wody
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej
  • 500 ml oleju do smażenia
  • 1 Fix Słodko-kwaśny Blue Dragon

 

  1. Pierś kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę o boku 2 cm. Mięso włożyć do miski, wymieszać z Fixem Słodko-kwaśnym Blue Dragon i odstawić na 10 minut.
  2. Do osobnego naczynia wbić jajko i dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, chili, posiekany czosnek oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Mieszać, stopniowo dolewając wodę, aż powstanie gęste ciasto. Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, po czym usmażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Danie można podawać z warzywami.