Soczysty orzechowy kurczak z warzywami

Soczysty orzechowy kurczak z warzywami

  • 300 g ryżu
  • 200 g piersi kurczaka
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g brokułu
  • 1 słoik Sosu Orzechowego Blue Dragon
  • 20 ml oleju
  • 40 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
  • garść orzeszków
  • ½ pęczka szczypiorku do dekoracji
  1. Brokuł oczyścić, podzielić na małe różyczki i zblanszować. Paprykę wydrążyć i pociąć w paseczki. Ugotować ryż. Pierś kurczaka pokroić na kawałki. Czosnek oraz cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć w woku lub zwykłej głębokiej patelni. Dołożyć kurczaka i dalej smażyć, mieszając od czasu do czasu.
  2. Do mięsa dodać pozostałe warzywa. Połączyć z ugotowanym ryżem, orzeszkami, Sosem Sojowym Blue Dragon oraz Sosem Orzechowym Blue Dragon. Podgrzać przez chwilę. Przed podaniem potrawę posypać posiekanym szczypiorkiem.

Zamiast makaronu ryżowego można użyć pszennego bądź pełnoziarnistego. Makaron będzie bardziej sprężysty, jeśli po ugotowaniu zahartujemy go zimną wodą z lodem.