Sushi Maki z krabem i awokado

Sushi maki z krabem i awokado

 

  • 4 płaty Listków Prasowanych Agl Morskich Blue Dragon
  • 3 szklanki Ryżu do Sushi Blue Dragon
  • ½ avocado
  • ½ długiego zielonego ogórka
  • 4 paluszki krabowe
  • mata do zawijania
  • Japoński Sos Sojowy Blue Dragon
  • Pasta Wasabi Blue Dragon
  • Imbir Marynowany Blue Dragon

Zaprawa do ryżu:

  • 9 łyżek Octu Ryżowego Blue Dragon
  • 5-7 płaskich łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  1. Przygotowanie ryżu: ryż wypłukać w wodzie, którą należy odlać, następnie delikatnie przetrzeć ręką ryż i ponownie wypłukać ryż w wodzie i ponownie wodę odlać, czynności te powtórzyć trzykrotnie. Przepłukać ryż dwa razy już bez przecierania, zalać go wodą i pozostawić na 20-30 minut.
  2. Gotowanie ryżu (w garnku lub rondlu z pokrywą, o grubym dnie i o średnicy nie większej, niż średnica palnika): odcedzić namoczony ryż przez sito i wsypać do garnka następnie dolać wodę (tyle, ile było suchego ryżu) i przykryć pokrywą, wstawić garnek na nagrzany palnik do chwili zagotowania. Zamieszać ryż, ponownie przykryć pokrywą i przestawić na inny palnik, ustawiony na minimalne grzanie. Podgrzewać przez 15 minut bez podnoszenia pokrywy, aby nie odparować wody. Zdjąć garnek z palnika i nie odkrywać go przez kolejne 15 minut.
  3. Dodać przygotowaną zaprawę i wymieszać.
  4. Letni ryż ułożyć na ⅔ powierzchni listka alg morskich (listek ułożyć na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu). Na środku ryżu ułożyć cienkie paski ogórka (o średnicy ok. 5mm), paski awokado i paluszki krabowe. Posmarować cienką warstwę pasty wasabi. Zawinąć przy pomocy maty bambusowej i pokroić na kawałki o średnicy około 2½ cm.
  5. Sushi maki można jeść palcami lub pałeczkami, ważne jest jednak, aby zjadać całe kawałki na raz. Do sushi podać sos sojowy do zamaczania oraz marynowany imbir, który służy do przegryzania między kolejnymi rodzajami sushi, aby oczyścić kubki smakowe.