Sushi uramaki

Sushi uramaki

  • 1 szklanka Ryżu do Sushi Blue Dragon
  • 50 ml Zalewy z Octu Ryżowego Blue Dragon
  • 200 g łososia wędzonego na zimno, w plastrach
  • 2 całe listki Suszonych Alg Morskich Blue Dragon 
  • ½ awokado
  • ½ ogórka 
  • 1 łyżka drobnego czerwonego kawioru 
  • Pasta Wasabi Blue Dragon
  • majonez
  • Imbir Marynowany Blue Dragon
  • Sos Sojowy Japoński Blue Dragon
  • kilka liści zielonej sałaty do dekoracji
  • folia spożywcza
  • mata bambusowa 
  • drewniana deseczka do krojenia
  1. Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, starannie go schłodzić. Algi morskie podzielić na połówki. Matę pokryć folią spożywczą, a oprócz tego obok przygotować kawałek folii nieco większy od maty. Awokado i ogórka, obrać i kroić w słupki. Plaster wędzonego łososia przyciąć do kształtu i wielkości połówki alg morskich i ułożyćy na macie pokrytej folią spożywczą. Następnie nałożyć na niego pokrytą ryżem połówkę alg tak, aby algi znalazły się na wierzchu. Posmarować je odrobiną majonezu z domieszką wasabi i ułożyć na tym awokado, ogórka oraz ziarenka ikry.
  2. Zwinąć całość za pomocą maty. Przy pierwszym zawinięciu, sprawdzić czy brzegi dobrze się do siebie dopasowały. Potem delikatne zacisnąć matę na całej rolce. Odczekać, aż ryż i łosoś dobrze się ze sobą zwiążą, po czym ostrożnie odwinąć folię spożywczą. Można kroić je na osiem, ale bezpieczniej na sześć kawałków.