Szaszłyki rybne z sosem z Mleka Kokosowego Blue Dragon

Szaszłyki rybne z sosem z Mleka Kokosowego Blue Dragon

  • 200 ml Mleka Kokosowego Blue Dragon 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry 
  • 1 łyżeczka nasion kminu 
  • skórka z cytryny
  • 2 ząbki czosnku 
  • czerwona papryczka chili
  • 50 g świeżej kolendry 
  • 4 filety z tołpygi o wadze 140 g, bez skóry
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia 
  1. Nasiona kolendry i kminu podgrzać przez 1 minutę na patelni. Przełożyć je do blendera, dodać czosnek, chili pozbawione pestek, skórkę z cytryny, Mleko Kokosowe Blue Dragon i zmiksować. Rybę pokroić na duże kawałki i ułożyć w sporym naczyniu, zalać przygotowaną marynatą. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na co najmniej ½ godziny.
  2. W tym czasie rozgrzać grill. Kawałki ryby nałożyć na patyczki od szaszłyków, przełożyć je kawałkami czerwonej papryki i cukinii. Opiekać przez około 10 minut, obracać co 2-3 minuty. Najlepiej podać je z ryżem i zieloną sałatką.