Wątróbka drobiowa z cebulką i pomidorami
- ½ kg wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- sól i pieprz do smaku
- sos sojowy jasny
- 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 1 garść natki pietruszki
- 1 szklanka zimnego mleka
- 1 słoik Sosu Pomidorowego ze Słodkim Chilli Blue Dragon
- 3 pomidory
- Wątróbkę dokładnie przepłukać w zimnej wodzie. Oczyścić z błonek i przekroić na pół. Zalać zimnym mlekiem. Cebule pokroić w piórka. Wątróbkę osączyć z mleka. Oprószyć lekko mąką, nadmiar strząsnąć i położyć na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć na rumiano z obu stron. Oprószyć pieprzem, dodać cebule i dusić razem na małym ogniu, aż stanie się szklista.
- Pomidory bez skórki i gniazd nasiennych pokroić w kostkę, a następnie dodać do wątróbki. Smażyć 1 minutę, po czym dolać sos sojowy, Sos Pomidorowy ze Słodkim Chilli Blue Dragon i doprawić całość solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą uniwersalną. Dusić razem około 10 minut na małym ogniu, co pewien czas wymieszać. Podawać gorące np. z pieczonymi ziemniakami.