Zupa "Tom yum" z krewetkami

Zupa "Tom Yum" z krewetkami

  • 50 ml oleju słonecznikowego lub roślinnego
  • 1 kg mieszanych grzybów, w tym pieczarka, orzech wodny (kasztanowiec) i boczniak
  • 250 g Pasta Blue Dragon Tajskie Czerwone Curry
  • 4 l bulionu warzywnego
  • 5 łodyg trawy cytrynowej
  • 3 czerwone chili
  • 130 ml winnego octu ryżowego
  • 200 ml Sosu Rybnego Blue Dragon
  • 500 g surowych krewetek królewskich
  • 6 limonek
  • 100 g kolendry
  1. Na patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury wrzucić grzyby i smażyć przez 4-5 minut, aż będą lekko ugotowane (w razie potrzeby dodać odrobinę wody). Dodać Pastę Blue Dragon Thai Red Curry i smażyć przez 1-2 minuty, a następnie dodać wywar warzywny. Dodać trawę cytrynową, chili - rozdrobnione, winny ocet ryżowy i sos rybny do garnka, gotować przez 5-6 minut. Zmniejszyć ogień, dodać obrane krewetki i gotować 3-4 minuty, aż krewetki będą ugotowane.
  2. Dodać sok z limonki, kolendrę grubo posiekaną a następnie zdjąć zupę z ognia. Podawać na gorąco.