Zupa "Tom Yum" z krewetkami
- 50 ml oleju słonecznikowego lub roślinnego
- 1 kg mieszanych grzybów, w tym pieczarka, orzech wodny (kasztanowiec) i boczniak
- 250 g Pasta Blue Dragon Tajskie Czerwone Curry
- 4 l bulionu warzywnego
- 5 łodyg trawy cytrynowej
- 3 czerwone chili
- 130 ml winnego octu ryżowego
- 200 ml Sosu Rybnego Blue Dragon
- 500 g surowych krewetek królewskich
- 6 limonek
- 100 g kolendry
- Na patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury wrzucić grzyby i smażyć przez 4-5 minut, aż będą lekko ugotowane (w razie potrzeby dodać odrobinę wody). Dodać Pastę Blue Dragon Thai Red Curry i smażyć przez 1-2 minuty, a następnie dodać wywar warzywny. Dodać trawę cytrynową, chili - rozdrobnione, winny ocet ryżowy i sos rybny do garnka, gotować przez 5-6 minut. Zmniejszyć ogień, dodać obrane krewetki i gotować 3-4 minuty, aż krewetki będą ugotowane.
- Dodać sok z limonki, kolendrę grubo posiekaną a następnie zdjąć zupę z ognia. Podawać na gorąco.